Jerzy Rogala

Jerzy Rogala - fotografia świadka historii
Jerzy Rogala - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Jerzy Rogala urodził się 21 kwietnia 1930 roku w Puławach. Ze względu na pracę ojca, kolejarza, często zmieniał miejsca zamieszkania. Szkołę powszechną rozpoczął w Wielączy koło Zamościa, do drugiej klasy chodził w Skarżysku Kamiennej, kolejne klasy kończył w Puławach, gdzie po wybuchu wojny i powołaniu ojca do wojska wrócił z matką. W 1944 roku rozpoczął naukę w gimnazjum Czartoryskiego, po jego ukończeniu uczęszczał do liceum technicznego w Lublinie. W 1952 roku został skierowany nakazem pracy do FSC. Ożenił się i mieszkał w Lublinie do 1959 roku, następnie przeniósł się do Puław i w 1963 rozpoczął pracę w Zakładach Azotowych gdzie spędził 29 lat. W 1992 roku przeszedł na emeryturę.

Jerzy Rogala - relacja świadka historii

Jerzy Rogala opowiada o dzieciństwie, które wiązało się z licznym zmianami miejsc zamieszkania w związku z wykonywaną przez ojca pracą kolejarza, rodzicach, dziadkach, edukacji, wybuchu II wojny światowej, powołaniu ojca do wojska i jego tułaczce wojennej, która zakończyła się dopiero w 1947 roku, powrocie z matką i rodzeństwem do Puław po wybuchu wojny, ulicy Słowackiego, przy której mieszkał, sąsiadach. W relacji mowa również o sytuacji Żydów podczas II wojny światowej – świadek historii wspomina pogrom w puławskim tartaku, egzekucję na stacji kolejowej w Gołębiu, a także śmierć żydowskiej koleżanki. Poruszony został również temat nieobecności Żydów w Puławach po II wojnie światowej.