Tadeusz Pydo

Urodził się w 1930 roku w Lublinie. Dom rodzinny jego ojca znajdował się na skrzyżowaniu ulicy Łęczyńskiej i Męczenników Majdanka. Z kolei jego matka mieszkała na rogu ulicy Garbarskiej i Żelaznej. Około 1935 roku wraz z rodzicami zamieszkał w kamienicy na ulicy Kunickiego 49. Rodzice Tadeusza Pydo mieszkali tam aż do śmierci. Jego ojciec w czasie okupacji zaczął pracę na kolei w warsztatach elektrotechnicznych i sprawował nadzór techniczny nad rozjazdami automatycznymi. W kamienicy na ulicy Kunickiego mieszkał przez cały okres wojny. Obok jego domu znajdował się komisariat, w którym zastępcą komendanta był brat jego ojca Klemens Pydo.

Tadeusz Pydo - relacja świadka historii

Świadek historii porusza przede wszystkim temat II wojny światowej. Wspomina o swojej rodzinie i kamienicy, w której się wychował oraz ulicy Kunickiego. Mówi o rozrywkach przedwojennych oraz o tym, jak próbowano urozmaicać sobie czas w okresie okupacji. Pojawia się wątek propagandy niemieckiej. Wspomina o egzekucji Polaków, Żydach w przedwojennym Lublinie oraz więźniach z Majdanka.

Kolejne spotkanie z panem Tadeuszem Pydo poświęcone zostało II wojnie światowej oraz początkowi komunizmu. Świadek historii opowiada o swoich pierwszych wspomnieniach wojennych, bombardowaniu Lublina, ucieczce z miasta i powrocie do rodzinnego domu. Mówi o realiach życia pod okupacją niemiecką – w tym też o wyścigach konnych, które były organizowane przez Niemców. Przytacza historię Żydówki i jej dziecka, wspomina wejście wojsk rosyjskich do Polski, ale również okres między wycofaniem się niemieckiego okupanta a objęciem władzy przez komunistów. Opisuje zachowanie Rosjan oraz ich stosunek do Polaków i Niemców. Opowiada o getcie w Lublinie i próbach ochrony miasta przed najazdem wojsk niemieckich.