Henryk Przystupa

Henryk Przystupa - relacja świadka historii

Pan Henryk Przystupa wspomina dawny wygląd Piask, dziecięce zabawy, Szkołę Powszechną w Piaskach. Opowiada o życiu społeczeństwa żydowskiego w jego rodzinnej wsi, wejściu wojsk radzieckich na teren Polski. Mówi o młodości, którą spędził w Lublinie, edukacji, wagarach i spotkaniach ze znajomymi. Wspomina codzienność życia w okresie PRL, pochody pierwszomajowe, przygodę swojego brata z partią komunistyczną czy też wprowadzenie stanu wojennego. Mówi o tym, że w czasie komunizmu nie brał udziału w głosowaniach – zrobił to dopiero na wyborach w 1989 roku, wierząc, że przyniesie to zmiany. W relacji pan Henryk Przystupa dzieli się także swoją opinią na temat Polski Rzeczpospolitej Ludowej.