Lech Przychodzki

Lech Przychodzki - fotografia świadka historii
Lech Przychodzki - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

Od 1963 r. uczęszczał do Szkoły Podstawowej nr 33 - która z czasem zmieniła numer na 39 - mieszczącej się w budynku obecnego (2008 r.) WOK-u (Wojewódzkiego Ośrodka Kultury) przy ul. Dolnej Panny Marii 3 w Lublinie. Następnie kształci się w III LO im. Unii Lubelskiej. Po maturze rozpoczął studia polonistyczne na KUL-u, które przerywa po roku. W międzyczasie został jednym z trzech ojców-założycieli ostatniej w Polsce literackiej grupy nowofalowej "Ogród"/"Ogród-2", powstałej jeszcze pod nazwą AAW (Anty-"awangardowa" Agencja Wanistów). Zaczął studia na UMCS-ie, na Międzyuczelnianym Instytucie Filozofii i Socjologii, zakończone obroną dyplomu w 1980 r. W tym czasie gdy trwa strajk w Stoczni Gdańskiej w 1980 r. bierze ślub. Pracował rok jako "kulturalno-oświatowy" w hotelu robotniczym przy ul. Wrońskiej w Lublinie, należącym do Przedsiębiorstwa Usług Socjalnych Budownictwa, działał w pierwszej "S" i Polskim Towarzystwie Higieny Psychicznej. W międzyczasie przyszła na świat córka - Agnieszka Katarzyna Przychodzka. W latach 1981-1990 pracował jako wiejski nauczyciel m.in. w Jawidzu i Namyślinie n/Odrą, pisując jednocześnie do prasy niezależnej i współpracując jako krytyk i twórca z Centrum Sztuki Galeria EL. W grudniu 1986 r., powstała międzynarodowa ekipa fluxusu "Double Travel", którą prowadził do roku 1990, a potem w l. 1999-2001. W roku 1988 z Jackiem Szymanderskim założył Polską Partię Ekologiczną (przemianowaną na Polską Partię Zielonych). Zajmuje się także mail-artem, czego owocem jest mail-artowy miesięcznik "Ulica Wszystkich Świętych" (pierwszy numer w grudniu 1989, po 10 latach przerwy - od lutego 2000 - pismo wychodzi do dziś, także w internecie, w barwach RFN-owskiej "RegioPolis"). W latach 1990-1993 współpracował m.in. z lubelskimi gazetami "Dzień" i "Tygodnik Współczesny" i z TV Lublin 3. Pisze również (do dnia dzisiejszego) dla elbląskiego kwartalnika "TygiEl". Rok 1995 to narodziny syna - Kacpra. W 1997 r. został dyrektorem programowym BWA w Jeleniej Górze. W 2000 r. ukazała się jego pierwsza książka "Liście ze świata żywych, listy z Krainy Jaszczurek". W latach 2001-2003 współprowadził portal www.RegioPolis.net w Bensheim w Niemczech. W roku 2005 był wykładowcą podczas I Ogólnoniemieckiego Forum Społecznego w Erfurcie w Niemczech, w 2006 r. - podczas BUKO-29 w Berlinie. Do wiosny 2008 r. stale pisał dla Magazynu "Obywatel" i niemieckiej "Silesii Superior". Obecnie, prócz redagowania "Ulicy Wszystkich Świętych", tłumaczy (głównie z rosyjskiego i czeskiego) oraz użycza własne pióro redakcjom poznańskiego "Innego Świata" i litewskiego "Infopolu". Od czasu warszawskiego Antyszczytu współpracuje też z wałbrzyskim Stowarzyszeniem "Biedaszyby".

Lech Przychodzki - relacja świadka historii

Pan Lech wspomina swoich nauczycieli z Liceum im. Unii Lubelskiej. Mówi o początkach Grupy "Ogród". Wspomina Jana Popka.