Anna Podurgiel

Anna Podurgiel urodziła się w 1911 roku w Zemborzycach pod Lublinem. Uczyła się w Gimnazjum Handlowym Żeńskim Władysława Kunickiego w Lublinie. W 1935 roku zamieszkała w Puławach, gdzie osiadła na stałe. Początkowo mieszkała w ówczesnym magistracie, gdzie pracował jej mąż, aresztowany i zamordowany w 1941 roku przez Gestapo. W czasie okupacji niemieckiej, w 1941 roku, podjęła pracę w PZGS w Puławach, gdzie pracowała do 1951 roku. Mieszkała wtedy przy ulicy Niemcewicza. Następnie pracowała w puławskim Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa.

Anna Podurgiel - relacja świadka historii

Anna Podurgiel przedstawia własnoręcznie sporządzony plan Puław z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Oprócz samego położenia budynków przypomina również nazwiska właścicieli lub mieszkańców konkretnych miejsc. Temat ten stanowi większość relacji. Następnie świadek historii opisuje społeczność żydowską Puław i Kazimierza Dolnego sprzed II wojny światowej. Wspomina kulturę oraz zwyczaje świąteczne Żydów. Krócej w relacji poruszane są inne tematy: represje niemieckie wobec męża oraz jego praca w magistracie w Puławach, dzieciństwo spędzone w Lublinie, krótki okres mieszkania na Kresach Wschodnich – w Kowlu, a także życie codzienne Puław międzywojnia – bieda panująca w tych czasach, handel oraz targowiska.