Alfred Podkościelny

Alfred Podkościelny - fotografia świadka historii
Alfred Podkościelny - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

Alfred Podkościelny urodził się 1 stycznia 1937 roku w Przedmieściu koło Turobina. Po roku rodzina przeprowadziła się do Olszowca, gdzie przez cztery lata uczęszczał do szkoły podstawowej, kolejne trzy lata uczył się w Bychawie, a później był uczniem Gimnazjum Biskupiego w Lublinie. Będąc w dziesiątej klasie, w 1953 roku, został aresztowany i więziony przez miesiąc. W 1955 roku rozpoczął pracę w drukarni na Kościuszki 4, rok później wraz z drukarnią przeniósł się na Unicką, uczył się zawodu w szkole w Katowicach (ówczesnym Stalinogrodzie). Od pierwszego numeru związany z pracą przy „Kurierze Lubelskim”, począwszy od składania tytułów, na stanowisku metrampaża skończywszy. Po ukończeniu służby wojskowej wrócił do drukarni na Kościuszki, gdzie pracował przez wiele lat, a w 1991 roku ją wykupił i prowadził pod nazwą Alf-Graf do czasu zmiany lokalizacji w 2009 roku. Do dzisiaj jest jej współwłaścicielem.

Alfred Podkościelny - relacja świadka historii

Alfred Podkościelny opowiada o dzieciństwie w Olszowcu – kolędowaniu, wspólnych Wigiliach organizowanych przez gospodarzy, wypędzaniu Żydów z Bychawy, ucieczce Niemców i wejściu Rosjan, którzy rozdawali dzieciom zeszyty i kredki, edukacji, aresztowaniu i więzieniu. Głównym tematem relacji jest praca zecera początkowo w drukarni na Kościuszki 4, później na Unickiej przy „Kurierze Lubelskim”, następnie znowu na Kościuszki. Alfred Podkościelny opowiada o kolegach z pracy, maszynach, obowiązkach zawodowych, drukowanych materiałach, lubelskich drukarniach w PRL-u, krojach i czcionkach drukarskich, pracy w warunkach szkodliwych, odkupieniu drukarni na Kościuszki 4 w 1991 roku i prowadzeniu jej pod nazwą Alf-Graf.