Józefa Pilaszewska

Józefa Pilaszewska - fotografia świadka historii
Józefa Pilaszewska - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Józefa Pilaszewska urodziła się 21 września 1935 roku w Kamionce. Uczyła się w dwuletniej Zasadniczej Szkole Odzieżowej na Dolnej Panny Marii w Lublinie. Pracowała w spółdzielni krawieckiej na rogu Krakowskiego Przedmieścia i Królewskiej. Wyszła za mąż, urodziła dzieci, pracowała na pół etatu w Lubliniance.

Józefa Pilaszewska - relacja świadka historii

Józefa Pilaszewska opowiada o rodzinie, Niemcach stacjonujących w Kamionce podczas II wojny światowej, wysiedleniu Żydów, pomocy Żydom, przyjeździe do Lublina, lubelskich adresach, cudzie lubelskim, edukacji i pracy, mieszkaniu przy ulicy Radziwiłłowskiej 11, ulicy Sławińskiego.