Zofia Pielecka

Zofia Pielecka z domu Gąsior urodziła się 1931 r. w Lublinie. Mieszkała wraz z rodziną na ul. Fabrycznej 37. Ojciec pracował w pobliskich Zakładach Mechanicznych E. Plagego i T. Laśkiewiczcza w Lublinie jako mechanik. Ma troje rodzeństwa. W 1938 r. zaczęła naukę w szkole podstawowej na ul. Długiej. Po wybuchu wojny razem z matką, babką i rodzeństwem uciekła do wsi Bystrzejowice. Po wojnie kontynuowała naukę, gdy skończyła sześcioklasową szkołę podstawową wstąpiła do gimnazjum Michaliny Sobolewskiej na ul. 1-go Maja w Lublinie. Po ukończeniu gimnazjum zatrudniła się w fabryce cukierków "Veritas" (obecnie "Pszczółka"). Następnie po ukończeniu kursu maszynopisania im. Wandy Wasilewskiej na ul. Krakowskie Przedmieście, podjęła pracę w cukrowni na stanowisku maszynistki. W 1952 r. wyszła za mąż i przeprowadziła się na osiedle LSM. Przez ponad 42 lata pracowała w cukrowni, wychowała dwóch synów i wspólnie z mężem występowała w chórze.