Maciej Paprocki

Maciej Paprocki - fotografia świadka historii
Maciej Paprocki - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Maciej Paprocki urodził się w Lublinie 21 października 1931 roku w rodzinie Alfredy i Witolda Paprockich. W latach 1932-1939 mieszkał wraz z rodzicami w Siedlcach, gdzie ukończył pierwszą klasę szkoły powszechnej. Po powrocie do Lublina uczęszczał do szkoły powszechnej Marii Papiewskiej, następnie do szkoły ćwiczeń na Starym Mieście. W 1951 roku ukończył szkołę budowlaną przy Alejach Racławickich i związał się zawodowo z budownictwem, zdobywając uprawnienia budowlane i kończąc studia inżynierskie w Wyższej Szkole Inżynieryjnej. Pracował w Zjednoczeniu Budownictwa Miejskiego Warszawa 4S, Lubelskim Przedsiębiorstwie Budownictwa Przemysłowego „Przemysłówka” spółdzielni konserwatorsko-remontowej, Zjednoczeniu Budownictwa Miejskiego, Dyrekcji Inwestycji Miejskich, Komunalnym Przedsiębiorstwie Remontowo-Budowlanym, Generalnej Dyrekcji Inwestycji Przemysłu Rolno-Spożywczego i zakładzie budowlanym. Na emeryturze zdobył uprawnienia rzeczoznawcy budowlanego.

Maciej Paprocki - relacja świadka historii

Maciej Paprocki opowiada o dzieciństwie w przedwojennych Siedlcach, rodzinie, edukacji po powrocie do Lublina w szkole Marii Papiewskiej i szkole ćwiczeń na Starym Mieście, niemieckich i radzieckich bombardowaniach Lublina, wejściu armii radzieckiej i ucieczce Niemców, wojennych zniszczeniach miasta, więzieniu na Zamku Lubelskim. Kolejnym tematem jest powojenna edukacja w szkole budowlanej przy Alejach Racławickich i praca zawodowa w budownictwie. Mowa również o budowie domu na Sławinku i fotografie Kazimierzu Wieruckim, dokumentaliście Lublina.

Maciej Paprocki opowiada o licznej rodzinie ze strony matki i ojca, przedwojennych Siedlcach, w których spędził pierwsze lata, edukacji w szkole powszechnej Marii Papiewskiej i szkole ćwiczeń na Starym Mieście, ulicy Podwale, gdzie mieszkali jego dziadkowie, sąsiadach, kolegach, domu dziadków na ulicy Pochyłej, komunikacji w Lublinie, Krakowskim Przedmieściu i placu Litewskim. W relacji mowa również o społeczności żydowskiej Siedlec i Lublina, stosunkach polsko-żydowskich, lubelskiej dzielnicy żydowskiej i późniejszym getcie. Świadek historii wspomina również czyny społeczne i partyjne organizowane w PRL-u.