Ludwik Paczyński

Ludwik Paczyński - fotografia świadka historii
Ludwik Paczyński - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

Ludwik Paczyński urodził się 15 sierpnia 1935 roku w Wilnie. Do 1938 roku mieszkał z rodzicami w Postawach, następnie rodzina przeniosła się do Horochowa. Po wybuchu II wojny światowej i aresztowaniu ojca Ludwik Paczyński wraz z matką, młodszą siostrą i babcią ucieka do Łucka przed wywózkami w głąb ZSRR. Stamtąd rodzina przedostaje się przez Bug na terytorium zajęte przez Niemców i ze zbiegłym z niewoli ojcem dociera do majątku Toruń, którym administruje mąż siostry ojca. Tam Ludwik Paczyński rozpoczyna edukację. Przed licznymi napadami ze strony Niemców, Rosjan i bandytów rodzina ucieka w 1943 roku do Krasnegostawu. W 1944 roku, uciekając przed zbliżającym się frontem, Paczyńscy przez Piastów trafiają do Kamińska, gdzie Ludwik Paczyński kontynuuje edukację. W maju 1945 roku rodzina przenosi się do Łęczycy w związku z objęciem przez ojca posady lekarza powiatowego. Po zdaniu matury w 1953 roku Ludwik Paczyński dostaje się do szkoły teatralnej w Warszawie. Kończy ją w 1957 roku, przez dwa lata gra w teatrze w Katowicach, kolejne dwa w Zabrzu, w 1961 roku angażuje się do Teatru im. Juliusza Osterwy w Lublinie, gdzie z wyjątkiem dwuletniej przerwy w latach 1970-1972, podczas której występował w teatrze w Koszalinie, gra do emerytury. Od lat 80. współpracuje z „Kurierem Lubelskim” jako rysownik-satyryk, publikując w cyklu „Pan Koziołek”. Jest autorem przewodników turystycznych po Roztoczu i książek dla dzieci, a także „Lubelskich anegdot teatralnych”. Zmarł 28 maja 2018 roku. Został pochowany na cmentarzu przy ulicy Lipowej w Lublinie.

Ludwik Paczyński - relacja świadka historii

Ludwik Paczyński opowiada o majątku Scholin należącym do dziadków ze strony matki, Soroków, gdzie spędzał wakacje, atmosferze tego miejsca, rodzinie, przywołuje anegdoty, wspomina brata matki, Stanisława Sorokę, podporucznika 23 Pułku Ułanów Grodzieńskich, i jego wojenne losy, dom w Horochowie, wybuch II wojny światowej, aresztowanie ojca, represje ze strony Rosjan, wywózki na Sybir, ucieczkę do Łucka, warunki życia, przedostanie się na drugą stronę Bugu i życie w majątku Toruń.

Ludwik Paczyński opowiada o majątku Toruń i jego mieszkańcach, edukacji podczas II wojny światowej, nachodzeniu majątku przez Niemców, Rosjan, partyzantów i bandytów oraz związanych z tym niebezpieczeństwach, pobycie w majątku Smorczewskich w Żdżannem, ucieczce do Krasnegostawu i życiu tam podczas okupacji.

Ludwik Paczyński opowiada o wojennych losach rodziny – ucieczce z majątku Toruń do Krasnegostawu, kolejnych stancjach, życiu w okupowanym Krasnymstawie, bombardowaniu miasta, ucieczce przed frontem w 1944 roku, zatrzymaniu się w Kamińsku, zabawach bronią, przeprowadzce do Łęczycy w związku z objęciem przez ojca posady lekarza, końcu wojny, a także edukacji i folksdojczach w powojennej Łęczycy.

Ludwik Paczyński opowiada o dzieciństwie w powojennej Łęczycy, obozach harcerskich, edukacji, nauczycielach, maturze, egzaminie do szkoły teatralnej w Łodzi i obozie przygotowawczym. Druga część relacji dotyczy nauki w szkole teatralnej w Warszawie – mowa o profesorach, zajęciach, kolegach, studentach koreańskich uczących się w stolicy w latach 50., udziale w scenach dyplomowych oraz o pracy dyplomowej.

Ludwik Paczyński opowiada o życiu teatralnym w latach 60. i 70., spektaklach w terenie, wyjazdach zagranicznych, donosach, cenzurze. Wspomina ludzi teatru, dyrektorów Teatru im. Juliusz Osterwy w Lublinie, aktorów, Marię Bechczyc-Rudnicką i Irenę Sławińską.

Ludwik Paczyński opowiada o spektaklach granych w Teatrze im. Juliusza Osterwy w Lublinie w latach 1964- 1977, prezentując fotografie i wspominając kolegów oraz anegdoty związane z życiem ludzi teatru.

Ludwik Paczyński omawia fotografie ze spektakli granych w Teatrze im. Juliusza Osterwy Lublinie w latach 1978-1984. Wspomina ludzi teatru oraz anegdoty z życia aktorów.

Ludwik Paczyński prezentuje fotografie ze spektakli granych w Teatrze im. Juliusza Osterwy w Lublinie w latach 1985-2001. Opowiadając o poszczególnych spektaklach, wspomina kolegów i sytuacje z aktorskiego życia.