Helena Oprawska

Helena Regina Oprawska, z domu Kawka, urodziła się w 1926 r. we wsi Jeleń w woj. lubelskim. Jej dziadek przybył do Koloni Jeleń z Warszawy i tu założył cegielnię. Śpiewała w szkolnym i kościelnym chórze. W czasie wojny jej ojciec i brat zostali uwięzieni w obozie koncentracyjnym na Majdanku. Ojciec zginął, a brat dzięki wstawiennictwu matki został zwolniony. W wieku 24 lat wyszła za mąż za Jana Mika, z którym miała dwie córki i trzech synów. Gdy została wdową wyszła powtórnie za mąż za pana Oprawskiego, wdowca z Radzynia. Po śmierci drugiego męża zamieszkała u córki w Dubicy.