Wojciech Onyszkiewicz

Wojciech Onyszkiewicz urodził się 18 maja 1948 roku w Warszawie. Jest absolwentem historii na Uniwersytecie Warszawskim. Od czasów licealnych związany z drużyną harcerską Czarna Jedynka. W latach 1974-1976 był asystentem w Instytucie Studiów Pedagogicznych UW. W latach 1977-1981 był członkiem KOR, później KSS KOR. Był pomysłodawcą i współzałożycielem pisma „Robotnik”. Włączył się w organizację akcji protestacyjnych w obronie niezależnego działacza chłopskiego Jana Kozłowskiego. W trakcie strajków lubelskich w lipcu 1980 roku przewodził grupie zbierającej informacje o protestach na Lubelszczyźnie. Współorganizował MKZ Regionu Środkowo-Wschodniego „Solidarność”. W latach 1980-1981 pracował w Komisji Historycznej Ośrodka Badań Społecznych przy Regionie Mazowsze. Od wprowadzenia stanu wojennego do 1985 ukrywał się, współpracując z Januszem Grzelakiem przy dokumentacji represji SB i MO. Od 1989 do 1990 pełnił funkcję dyrektora biura Komitetu Obywatelskiego przy przewodniczącym NSZZ „Solidarność” Lechu Wałęsie. W 1989 roku współorganizował kampanię wyborczą Komitetu Obywatelskiego „Solidarność”. W latach 1993-1994 pełnił funkcję prezesa Banku Żywności. Od 1996 jest członkiem stowarzyszenia Ashoka, od 1997 prezesem i dyrektorem Stowarzyszenia „Dzielimy się tym, co mamy”. W 2006 roku został odznaczony Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski. Biogram sporządzony w oparciu o hasło autorstwa Anny Grażyny Kister ze strony Encyklopedia Solidarności

Wojciech Onyszkiewicz - relacja świadka historii

Wojciech Onyszkiewicz opowiada o zaangażowaniu w działalność społeczną i opozycyjną, współpracy z KOR-em, przybliża sprawę niezależnego działacza Jana Kozłowskiego, rolnika, któremu wytoczono sfingowany proces o pobicie sąsiada. Mówi o lubelskim środowisku opozycyjnym, przywołując takie osoby jak Anna i Wojciech Samolińscy, Adam Stanowski, ojciec Ludwik Wiśniewski. Głównym tematem relacji jest działalność prowadzona podczas strajków w 1980 roku, polegająca na zbieraniu informacji o protestach lubelskich, które za pośrednictwem Jacka Kuronia docierały do BBC i Radia Wolna Europa. Wojciech Onyszkiewicz opowiada o Jacku Kuroniu i kontaktach z nim, a także jego roli w przedsięwzięciu. Mowa również o ważnym narzędziu oddziaływania, jakim było pismo „Robotnik”. Wojciech Onyszkiewicz opowiada o przywódcy strajku w lubelskiej lokomotywowni Czesławie Niezgodzie, jego roli w utrzymaniu strajku i postawie oddziałującej na protestujących, obala plotkę o przyspawaniu pociągu do szyn, podkreśla, że fakt unieruchomienia lubelskiego węzła kolejowego znacznie utrudnił komunikację ze Związkiem Radzieckim i był powodem silnych nacisków władzy na zakończenie strajku. Tematem relacji są również przyczyny strajków lubelskich i ocena działalności opozycyjnej.