Mirosław Olszówka

Szkołę podstawową pan Mirosław rozpoczął w Modliborzycach, a następnie przeniósł się do Lublina i uczęszczał do "podstawówki" nr 7. Następnie kształcił się w I LO im. S. Staszica i V LO im. M. Curie-Skłodowskiej. w 1979 r. jeszcze będąc uczniem dostał się do Teatru Wizji i Ruchu Jerzego Leszczyńskiego, z którym związany był do 1988 r. Występował w takich spektaklach Teatru jak "Malczewski", czy "Burza". W 1979 r. zdał maturę. W 1984 r. zdobył dyplom aktora mima. Wspólnie z żoną Małgorzatą Mazurkiewicz założył w 1988 r. teatr Scena Ruchu, a w 1991 r. klub "Graffiti". W 1989 r. otrzymał Wojewódzką Nagrodę Teatralną, a w 1991 r. Nagrodę Prezydenta Miasta Lublina za wybitne osiągnięcia artystyczne. W 2004 r. zakłada Kitonart, firmę promocyjno-koncertową. Jest min. menadżerem zespołów Voo Voo i Osjan, pomysłodawcą i Dyrektorem Festiwalu "Strefa - Inne brzmienia ” .Pan Mirosław zmarł 30 listopada 2010 r.