Mirosława Ołdakowska-Kuflowa

Absolwentka filologii polskiej Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. W 1983 r. rozpoczęła pracę w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim w Katedrze Literatury Współczesnej. W 1988 roku uzyskała stopień doktora nauk humanistycznych w zakresie literaturoznawstwa na podstawie pracy pt. Chrześcijańskie widzenie świata w poezji Kazimiery Iłłakowiczówny. Promotorem była prof. dr hab. Maria Jasińska-Wojtkowska, recenzentami prof. Krzysztof Dybciak oraz prof. Tadeusz Kłak. Habilitowała się w 1997 r. na podstawie książki Wypowiedzieć Słowo. Stanisław Vincenz wobec dziedzictwa kultury (tytuł zatwierdzony w 1998), dorobek naukowy recenzowali: prof. Maria Jasińska-Wojtkowska, prof. Krystyna Jakowska, prof. Jacek Kolbuszewski. W 1999 r. została kierownikiem Katedry Literatury Współczesnej, od 2000 r. pracując na stanowisku profesora KUL. W 2008 uzyskała tytuł profesora; recenzentami dorobku byli: prof. Bożena Chrząstowska, prof. Jerzy Święch, prof. Tadeusz Bujnicki, prof. Jacek Petelenc-Łukasiewicz. Stanowisko profesora zwyczajnego uzyskała w 2009 r. Od czasów studenckich była współpracowniczką Międzywydziałowego Zakładu Badań nad Literaturą Religijną. Jest współpracownikiem Towarzystwa Naukowego KUL, przewodniczącą Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych przy Polskiej Akademii Nauk O. Lublin, członkinią Stowarzyszenia im. Romana Brandstaettera działającego przy Wydziale Teologicznym Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współpracowała z Europejskim Kolegium Polskich i Ukraińskich Uniwersytetów oraz z Instytutem Teologii Kultury w Tarnowie. Laureatka następujących nagród: w 2008 roku – nagroda I stopnia Rektora KUL za książkę profesorską - Stanisław Vincenz pisarz, humanista, orędownik zbliżenia narodów, Lublin 2006; oraz w 2009 roku – nagroda Związku Pisarzy Polskich na Obczyźnie za biografię: Stanisław Vincenz pisarz, humanista, orędownik zbliżenia narodów, Lublin 2006