Bernard Nowak

Bernard Nowak - fotografia świadka historii
Bernard Nowak - fotografia świadka historii (Autor: Lasota, Piotr.)

Absolwent polonistyki KUL. Aktywnie uczestniczył w podziemnym ruchu wydawniczym w latach osiemdziesiątych. Do 1989 roku pracował jako drukarz. W 1988 roku współzakładał Wydawnictwo "Test". Obecnie prowadzi je sam. W roku 1990 wydał debiutancką książkę "Cztery dni Łazarza", w roku 2003 swoja drugą książkę, "Taniec Koperwasów". Tytuł ten był nominowany do nagrody "Paszporty" Polityki oraz do Nagrody im. Józefa Mackiewicza. Nowak publikował między innymi w "Twórczości", "Kresach" i "Akcencie". Jest członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich, od maja 2005 roku prezesem Oddziału Lubelskiego.

Bernard Nowak - relacja świadka historii