Tadeusz Nieleszczuk

Tadeusz Nieleszczuk - fotografia świadka historii
Tadeusz Nieleszczuk - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

W 1935 r. pan Tadeusz rozpoczyna naukę w Szkole Podstawowej w Opolu Lubelskim przerwaną wybuchem wojny. We wrześniu 1943 r. wstępuje do Armii Krajowej, do oddziału "Zapory (Hieronima Dekutowskiego, do patrolu "Kordiana" i walczy w nim do 1945 r., aż do jego rozwiązania. Rozpoczyna naukę w gimnazjum w Opolu Lubelskim, po to aby po dwóch miesiącach wstąpić do powtórnie zawiązującego się oddziału "Zapory". Walczy w jego oddziałach do jego kolejnego rozwiązania, które nastąpiło za sprawą amnestii w 1947 r. Rozpoczyna naukę w Technikum Budowlanym przy ul. Długosza w Lublinie. W 1949 r. wstępuje w związek małżeński. Ucząc się w technikum rozpoczyna pracę w Lubelskim Przedsiębiorstwie Budownictwa Przemysłowego w Lublinie na stanowisku kierownika budowy. Po skończeniu technikum w 1952 r. rozpoczyna pracę w Zjednoczeniu Budownictwa Mieszkaniowego w Lublinie, gdzie pracuje do lat sześćdziesiątych. Otwiera prywatne przedsiębiorstwo "Roboty budowlane – Nieleszczuk Tadeusz". Od 1989 r. przebywa na emeryturze.