Krystyna Niedopytalska

Krystyna Niedopytalska urodziła się 12 marca 1927 roku w Puławach w rodzinie Marii i Józefa Wójtowiczów, miała dwoje rodzeństwa. Uczęszczała do szkoły powszechnej w Puławach, po śmierci ojca musiała przerwać edukację i pójść do pracy, żeby pomóc matce – pracowała przez 46 lat w Społem, w tym czasie podnosząc kwalifikacje i obejmując stanowisko kierownicze.

Krystyna Niedopytalska - relacja świadka historii

Krystyna Niedopytalska opowiada o życiu w przedwojennych Puławach – rodzinie, rodzicach, dziadkach, domu rodzinnym, potrawach przygotowywanych przez matkę, pracy ojca na statku i związanych z nią wyprawach do Warszawy, szkole powszechnej, nauczycielach, koleżankach, ulicy Kołłątaja, sąsiadach, sklepach, handlu, praniu w Wiśle, lodziarzach, parku Czartoryskich, biedzie. Kolejnym tematem relacji jest wybuch II wojny światowej, bombardowanie Puław, pomoc uciekinierom z Warszawy, zerwanie dachu przez niemiecki samolot. W relacji mowa również o społeczności żydowskiej – jej zwyczajach, świętach, profesjach, wyglądzie, dzielnicy żydowskiej, cmentarzu i pogrzebie żydowskim, stosunkach polsko- żydowskich, a także o prześladowaniu ludności żydowskiej podczas wojny i nieobecności Żydów w Puławach po wojnie.