Anna Nawrot

Anna Nawrot - fotografia świadka historii
Anna Nawrot - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

Do Szkoły podstawowej i LO im. M. Kopernika pani Anna uczęszcza w Jarosławiu. W latach 1979-1983 studiuje Wychowanie plastyczne w Instytucie Wychowania Artystycznego przy Wydz. Pedagogiki i Psychologii UMCS. Dyplom z malarstwa broni w Pracowni M. Stelmasika w 1983 r. W tym samym roku debiutuje na wystawie zbiorowej "Sztuka elektryczna" w lubelskiej BWA. Pracuje w Szkole Podstawowej w Moszenkach jako nauczycielka Plastyki. W 1984 r. jednocześnie pracując w szkole zatrudniona zostaje w Lubelskim Domu Kultury. W 1985 r. zakłada razem z mężem, Janem Gryką, Galerię "Białą". W 1987 r. nadal pracując w Moszenkach zakłada – również razem z mężem - Ognisko Pracy Pozaszkolnej „ Plamka ” w Mosznie. Do dnia dzisiejszego prowadzi razem z J. Gryką Galerię "Białą". W 2008 r. otrzymała Nagrodę Artystyczną miasta Lublin.

Anna Nawrot - relacja świadka historii

Pani Anna opowiada o swoich artystycznych początkach, o pierwszych wystawach, o tym jak powstała Galeria "Biała", o pierwszej wystawie w "Białej", o ważnych artystach wystawiających w Galerii. Mówi o przygotowywaniu wystaw, o wpływie cenzury na to co było wystawiane w Galerii. Opowiada zabawne sytuacje, które wydarzyły w związku z różnymi wystawami.