Tadeusz Mysłowski

W Lublinie ukończył liceum plastyczne. Jest absolwentem krakowskiej ASP. Od 1970 roku mieszka w Nowym Jorku, ale zawsze wraca do Lublina. W swojej twórczości posługuje się fotografią, uprawia malarstwo, rzeźbę, grafikę i instalację. Jego prace są metaforą jednolitej całości świata. Do ogarnięcia Universum dąży przez badanie struktur plastycznych, w szczególności geometrycznych, odkrywanie ich sensu i przeobrażeń. W ten sposób badał np. strukturę krzyża. Łączy działania plastyczne z muzycznymi.

Tadeusz Mysłowski - relacja świadka historii

Tadeusz Mysłowski opowiada o swoich pierwszych artystycznych zainteresowaniach i inspiracjach, które wpłynęły na całe jego życie. Mówi o Domu Kultury Kolejarza w Lublinie, w którym trafił do dwóch ognisk – plastycznego i muzycznego oraz o Liceum Sztuk Plastycznych. Rysunki i fotografie, które tworzył w czasach licealnych są dla niego niezwykle ważne i wspomina je z wielką nostalgią. Wspomina także dwa muzea, które miały największy, fundamentalny wpływ na jego artystyczny rozwój, mianowicie Muzeum Lubelskie oraz Muzeum Zoologiczne Wydziału Biologii UMCS, które znajdowało się na ulicy Królewskiej. Tadeusz Mysłowski opowiada o Lublinie, który uważa za niesamowicie ciekawe miejsce, fascynacji jego architekturą, o Starym Mieście i jego wyjątkowej atmosferze. W dalszej części rozmowy porusza temat swojej instalacji artystycznej „Shrine”, którą stworzył w baraku nr 47 na Majdanku. Wystawa otworzona była 23 lipca 1999 roku w 55. rocznicę likwidacji obozu koncentracyjnego jest hołdem złożonym wszystkim bezimiennym ofiarom obozu.