Zdzisław Mrozek

Zdzisław Mrozek urodził się 31 grudnia 1948 r. w Lublinie. Jego rodzice poznali się w Niemczech, ojciec był więźniem obozu jenieckiego, a matka została wywieziona na roboty przymusowe. Tam przyszło na świat jego rodzeństwo, siostra w 1944 roku, a brat w 1946. W 1947 roku rodzina przyjechała do Lublina. Ojciec znalazł pracę w Zakładach Chemicznych na ul. 1-go Maja. Zdzisław Mrozek uczęszczał do przedszkola na ul. Bronowickiej, potem do szkoły nr 11 na tej samej ulicy, po ukończeniu trzeciej klasy rodzice przenieśli go do szkoły nr 20 mieszczącej się na ul. Świerczewskiego. W latach 60-tych pracował w Lubelskich Zakładach Budowlanych i uczestniczył w budowie Dworca Głównego PKS w Lublinie. Od 1967r. zatrudnił się w Lubelskim FSC przy ul. Mełgiewskiej. Mieszkał kolejno na ul. Wesołej, Podgrodzie, na Czechowie i na Targowej. W młodości uprawiał boks i piłkę nożną. Po roku 1981 pracował w Fabryce Domów. Ożenił się, ma sześcioro dzieci. Był członkiem Solidarności. Obecnie nadal mieszka w Lublinie.