Ryszard Morawski

Ryszard Morawski - fotografia świadka historii
Ryszard Morawski - fotografia świadka historii (Autor: Góra-Stępień, Agnieszka)

Ryszard Morawski urodził się 11 lipca 1950 roku w Żukowie. W latach 1957-1964 uczęszczał do Szkoły Podstawowej w Żukowie. Edukację kontynuował w Technikum Mechanicznym przy ulicy Długosza w Lublinie, które ukończył w 1969 roku. Interesowała go obsługa parowozów i elektrowozów. Jego karierę zawodową na kolei przerwała służba wojskowa (1970-1972). Po powrocie z wojska, w Lublinie uczył się zawodu zegarmistrzostwa. Praktyki zdobywał w zakładzie przy ulicy Lubartowskiej 49 (1972-1975). W 1975 roku rozpoczął pracę w firmie Jubiler w punkcie zegarmistrzowskim przy ulicy Narutowicza 13 w Lublinie. Od lat 90., w tym samym miejscu prowadzi do dzisiaj (2024) własny zakład zegarmistrzowski.