Alicja Morawiecka

Magister filologii polskiej. W 1939 roku ukończyła 6 klas szkoły podstawowej i zdała egzamin do Gimnazjum i. W. Arciszowej w Lublinie. W czasie okupacji kontynuowała naukę w Szkole Handlowej i jednocześnie uczyła się na studiach koncpiracyjnych. W 1942 roku wstąpiła do Szarych Szeregów i rozpoczęła działalność w harcerstwie. Pod koniec 1943 roku wychowawczyni w ochronce mieszczącej się w Klasztorze Sióstr Urszulanek. W lipcu 1944 roku została skierowana do oddziału partyzanckiego "Pająka" pod Krzczonowem. W 1944 roku wróciła do Lublina i kontynuowała edukację w Liceum im. Ireny Krzeczkowskiej. W 1946 roku złożyła egzamin dojrzałości i rozpoczęła studia na KUL, które od 1947 roku kontynuowała w Krakowie w Wyższej Szkole Pedagogicznej. W 1952 roku rozpoczęła pracę w Lublinie w Liceum dla Wychowawczyń Przedszkoli przy ulicy Krzywej. Następnie pracowała w Kuratorium, w Technikum Energetycznym. W 1961 roku objęła funkcję vice dyrektora (później dyrektora) w Liceum przy ulicy Szkolnej w Lublinie. Od 1982 roku jest na emeryturze.

Alicja Morawiecka - relacja świadka historii

W relacji znajdziemy informacje o atmosferze na KUL w pierwszych latach po wojnie oraz o atmosferze jaka panowała wówczas w Lublinie. Możemy zapoznać się też z opisami wyglądu miasta, wspomnieniami o tzw. Cudzie Lubelskim, o odbudowie lubelskiego Starego Miasta i życiu kulturalnym miasta w PRL-u.