Ewa Mościbrodzka-Derecka

Ur. 21 stycznia 1939 roku w Lublinie. Nazwisko panieńskie: Ewa Mościbrodzka. Ojciec był sekretarzem wojewody, a matka nauczycielką i studiowała na KUL-u Historię. Mieszkali na ulicy Lubomelskiej. Po skończeniu siedmiu lat chodziła do szkoły Urszulanek na Narutowicza i tą szkołę podstawową skończyła. Następnie chodziła do gimnazjum Unii Lubelskiej przy placu Wolności. W 1956 r. rozpoczęła studia na Historii sztuki na KUL. W 1972 r. wyszła za mąż za dziennikarza i pisarza Mirosława Dereckiego. Mieszkali w Warszawie i w Lublinie.