Andrzej Misztal

Andrzej Misztal jest zawodowym fotografem oraz nauczycielem fotografii. Urodził w Lublinie w 1964 roku. Ukończył liczne kursy i szkolenia w zakresie fotografii m.in.: Instruktor Fotografii Ministerstwa Kultury i Sztuki (1986), tytuł mistrza fotografii (1989), Instruktor Fotografii Krajoznawczej (1999), Artysta Fotografik RP (2004). W latach 1979-1987 pracował jako fotograf w SPUF „Zorza”w Lublinie. Pracował jako fotokorespondent w Wojskowej Agencji Fotograficznej w Warszawie (1984-1986) oraz Krajowej Agencji Wydawniczej w Lublinie (1987-1990). Współpracował jako fotograf z Jednostką Wojskową MSW (1984-1986), Krajową Agencją Wydawniczą o. w Lublinie (1988-1990) oraz w Agencjach Reklamy „Pro- Art”(2000-2001) i „Maik”(1997-2002). Od 2013 roku pracuje jako nauczyciel fotografii w Technikum Usługowo-Gospodarczym w Lublinie. Andrzej Misztal zajmował się organizacją plenerów fotograficznych: Jezioro Bajkał (1989), Ogólnopolski Plener Fotografów Krajoznawców w Lublinie (1999), Spływ rzeką Biebrzą (2000), Tatry (2001), Ogólnopolski Plener Fotografów Krajoznawców we Włodawie (2002), Bieszczady (2002). Publikacje w wydawnictwach: - album Województwo Lubelskie: kraina wschodniej Polskich - album Polskie regiony w Europie –Lubelskiej - album Lublin - album Województwo Lubelskie: między Wisłą a Bugiem - prezentacja multimedialna w Centrum Prasowym Foksal Walory turystyczne województwa lubelskiego - monografia Ścieżki pamięci (wyd. Ośrodek „Brama Grodzka –Teatr NN” - mapa Okolice Lublina. Cześć południowa - mapa Województwo Lubelskiej - folder Gmina Kraśnik - folder Szlaki piesze w regionie lubelskim - folder Szlak literacki regionu lubelskiego Działalność wystawiennicza - „Susiec”(1984, Lublin) - „Podgrodzie”(1984, Lublin) - „Europejska wystawa fotografii zawodowej”(Budapeszt, 1987) - „Roztocze”(1992, Lublin) - „Biennale Fotografii Zabytki”(1994) - „Przeglądowa”(1995, Lublin) - „Przeglądowa”(1996, Lublin) - „Przeglądowa”(1997, Lublin) - „Ekologia w fotografii”(1997, Elbląg) - „Portret”(1998, Lublin) - „Lublin –dwa światy”(1998, Lublin) - „Portret, pejzaż miasta”(1998, Świdnik) - „Człowiek”(1999, Świdnik) - „Cztery pory roku”(1999, Karlino) - „Jura krakowsko-częstochowska”(1999, Lublin) - „Aukcja Fotografii”na rzecz Hospicjum dla Dzieci im. małego Księcia w Lublinie (1999, Lublin) - „Lubelszczyzna”(1999, Lublin) - „Tatary”(1999, Lublin) - „Stare miasto –wołanie o pomoc”(1999, Lublin) - „Podkarpacie 2000”(2000, Rzeszów) - „Czerwony październik”(2000, Lublin) - „Przeglądowa”(2000, Lublin) - „Przeglądowa”(2001, Lublin) - „Jeszcze jedna zima”((2001, Lublin) - „Dom”(2002, Lublin) - „Włodawa, miasto trzech kultur”- (2000, Lublin) - „Lubelszczyzna –kraina wschodniej Polski II”(2003, Falun/Szwecja) - „Lubelszczyzna –kraina wschodniej Polski II”(2003, Warszawa) - „Polski wschód”(2003, Lublin) - „Aukcja fotografii na zakup sprzętu rehabilitacyjnego”(2003, Lublin) - „Była sobie secesja”(2004, Warszawa) - 70 lat lubelskiej fotografii”- LFT, Muzeum Okręgowe na Zamku w Lublinie (2006, Lublin) - „Obrazy słodko-gorzkie”(2010, DK LSM, Lublin) - „Lubelskie Towarzystwo Fotograficzne 75 lat”(2011, Galeria Biblioteki im. Łopacińskiego, Lublin) - „Inna”(2015, ZSOW, Lublin)

Andrzej Misztal - relacja świadka historii