Jacek Mirosław

Jacek Mirosław - fotografia świadka historii
Jacek Mirosław - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

W dzieciństwie dzięki ojcu pan Jacek zaczyna interesować się fotografią, początkowo pozując ojcu razem z bratem. W 1951 r. rozpoczyna naukę w Szkole Podstawowej nr. 9 przy ul. Lipowej w Lublinie. Następnie uczęszcza do Technikum Energetycznego na ul. Długiej, które na czas remontu zostaje przeniesione na ul. Róży Luksemburg (obecnie Popiełuszki). Rozpoczyna studia na Politechnice Wrocławskiej na Wydziale Łączności. Po dwóch latach przenosi się na wydział elektryczny lubelskiej WSI (Wyższej Szkoły Inżynierskiej), na którym kontynuuje naukę. Na II roku studiów ponownie zaczyna interesować się fotografią. Fotografuje inauguracje roku akademickiego, pochody, imprezy sportowe. Wykonuje także serię zdjęć ówczesnemu rektorowi WSI Stanisławowi Podkowie. Zdjęciem przedstawiającym róże wystające ze śniegu wygrywa swój pierwszy konkurs fotograficzny. Kończy studia z tytułem inżyniera i rozpoczyna pracę w WSK Świdnik w dziale Głównego Technologa współpracując z "Głosem Świdnika" i fotografując życie Świdnika. Współpracuje także ze "Sztandarem Młodych" robiąc min. fotoreportaż w Kazimierzu Dln. z pobytu studentów krakowskich organizujących spływ po Wiśle. Fotografuje także kazimierskich malarzy na Rynku. Współpracuje także z Franciszkiem Piątkowskim fotografując wydarzenia Konfrontacji Teatralnych, a także próby i spektakl "Trismus" teatru Gong 2. Pracę w Świdniku, a także współpracę z Konfrontacjami przerywa po dwóch latach, po to aby zaistnieć jako fotoreporter w "Sztandarze Ludu". Zostaje przyjęty do pracy przez ówczesnego redaktora naczelnego Sztandaru, Eugeniusza Mysłowskiego. Fotografuje min. dla Działu Miejskiego, sportowego, min. magazyn rzeźb i obrazów socrealistycznych znajdujący się w kaplicy Muzeum w Kozłówce. Pracuje w gazecie, aż do emerytury w 2006 r., będąc świadkiem zmiany jej tytułu na "Dziennik Lubelski", a następnie "Dziennik Wschodni". Fotografuje także przyrodę, pejzaże, ptaki. Ważniejsze wystawy i nagrody: "Droga do lubelskiego węgla" EMPiK Lublin; wystawa i katalog z Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych Kazimierz Dln. 1972 r.; I nagroda w konkursie ekologicznym organizowanym przez KUL min. za zdjęcia hałd węgla w Bogdance; II nagroda w konkursie fotograficznym organizowanym przez Grupę Orkla, właściciela "Dziennika Wschodniego".