Danuta Mikulska-Renk

Danuta Mikulska-Renk - fotografia świadka historii
Danuta Mikulska-Renk - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Danuta Mikulska-Renk jest najmłodszą córką Jana i Melanii Mikulskich, którzy w czasie wojny pomagali piątce Żydów. Ojciec pani Mikulskiej pochodził z Galicji, był leśniczym. Po wojnie rodzina Mikulskich przeniosła się do Biłgoraja. Rodzina Mikulskich otrzymała medal "Sprawiedliwi wśród Narodów Świata".

Danuta Mikulska-Renk - relacja świadka historii

Pani Mikulska opowiada, w jaki sposób do jej domu trafiła piątka Żydów, którym udzielili schronienia w czasie II wojny światowej: Małka, Ryfka oraz Bencjon, Chaim i Perla Rosenbaum. Ukrywali się w pomieszczeniu przy oborze. Po wojnie Małka i Ryfka wyjechały do Stanów Zjednoczonych, Chaim Rosenbaum zginął w bitwie pod Kołobrzegiem, a Bencjon i Perla wyjechali do Izraela. Pani Mikulska opowiadała także o przyznanym medalu.