Henryka Mietlicka

Henryka Mietlicka, z domu Dowalewska, urodziła się 9 września 1933 r. we wsi Gęś (woj. lubelskie, pow. parczewski) w rodzinie bogatych chłopów. Ma dwoje rodzeństwa, siostrę i brata. Gdy miała 3 lata jej rodzina przeniosła się do wsi Kolano (woj. lubelskie, pow. parczewski), tam skończyła szkołę podstawową. W wieku czternastu lat zamieszkała w Lublinie i uczęszczała do Gimnazjum i Liceum sióstr Urszulanek. Po ukończeniu szkoły w 1952 r. wyjechała do Białegostoku i podjęła pracę w tamtejszym szpitalu, w dziale księgowości. Pół roku później została sekretarką Przewodniczącego Miejskiej Rady Narodowej w Białymstoku. Na tym stanowisku przepracowała 8 lat, później była księgową w tej samej instytucji . Następnie wyszła za mąż i po trzynastu latach spędzonych w Białymstoku w 1966 r. wróciła do Lublina, gdzie zatrudniła się Urzędzie Podatkowym jako Starszy Komisarz Skarbowy. Ma dwoje dzieci, córka mieszka w Stanach Zjednoczonych, a syn w Lublinie.