Waldemar Michalski

Waldemar Michalski - fotografia świadka historii
Waldemar Michalski - fotografia świadka historii (Autor: Michalski, Waldemar (1938- ))

Waldemar Michalski urodził się we Włodzimierzu Wołyńskim 27 września 1938 roku jako syn Stefana i Natalii z domu Zienkiewicz, w rodzinie urzędniczej. W 1944 r. zamieszkał wraz z rodzicami w osadzie Uchanie, gdzie rozpoczął naukę. Po wojnie przeniósł się do Chełma, tu w 1956 r. skończył Liceum Ogólnokształcące im. S. Czarnieckiego. Następne swoje kroki skierował na Katolicki Uniwersytet Lubelski, gdzie w 1963 uzyskał magistra filologii polskiej. Czynnie uczestniczył w lubelskim ruchu młodoliterackim. W roku zakończenia studiów staje się członkiem literackiej grupy „ Prom ” , a w 1965 r. po jej rozwiązaniu był jednym z inicjatorów powstania Studenckiego Klub Literackiego „ Kontrapunkty ” i współredaktorem ich pisma o tym samym tytule, wydawanym jako dodatek do „ Kuriera Lubelskiego ” . Należał do założycieli Nauczycielskiego Klubu Literackiego im. J. Czechowicza w Lublinie, był jego wieloletnim przewodniczącym. Organizował robotniczy Klub Literacki “ Profile ” , od 1968 roku działający przy Fabryce Samochodów Ciężarowych. W 1979 został współzałożycielem, wraz z Zbigniewem Strzałkowskim i ks. Wacławem Oszajcą, Grupy Poetyckiej „ Signum ” . Jego prozatorskim debiutem był opublikowany w 1957 roku w „ Tygodniku Społeczno-Kulturalnym Katolików ” , reportaż pt. „ Polacy ziemi lwowskiej ” , jako poeta zaś ujawnił się na łamach „ Biuletynu Młodego Twórcy ” w 1960 roku, wierszem "Poezja Starego Miasta ” . Jego liczne wiersze, recenzje, artykuły ukazywały się na łamach tygodnika „ Kamena ” (1964-79) i „ Oblicze Tygodnia ” (1964-66) oraz miesięcznika „ Życie i myśl ” (1965-72). Później twórczość krytyczno-literacką kontynuował zamieszczając artykuły i wiersze w „ Sztandarze Ludu ” (1972-86,1986-1989,1992), „ Akcencie ” (1980,1986-1993, 1995-1997), „ Głosie Nauczycielskim ” (1969-1972, 1974- 1975, 1978-1985), „ Kurierze Lubelskim ” (1965-1967, 1973-1074) i wielu innych. Od roku 1962 do 1985 sprawował funkcje kustosza w Bibliotece Uniwersyteckiej KUL. W 1977 roku podjął prace lektora języka polskiego w Studium Kultury i Języka Polskiego dla Obcokrajowców KUL. Pod koniec lat siedemdziesiątych zostaje członkiem ZLP, a w 1986 wszedł w skład zarządu Oddziału Lubelskiego. Od 1985 jest sekretarzem redakcji kwartalnika literacko-artystycznego “ Akcent ” . W okresie stanu wojennego współinicjował powstanie Duszpasterstwa Środowisk Twórczych. Aktywnie uczestniczył w Tygodniach Kultury Chrześcijańskiej i w publikacjach Duszpasterstwa. Brał udział w licznych konkursach poetyckich, takich jak: „ Młoda literatura lubelska ” (1964), „ O Nagrodę i Laur im. Józefa Czechowicza ” (1968), „ Łódzka Wiosna Poetów ” (czterokrotnie), konkurs „ Przewodnika Katolickiego ” na utwór poświęcony życiu św. Maksymiliana Kolbe. Wielokrotnie nagradzany za prace literacka i społeczną, m. in. otrzymał doroczna nagrodę literacką im. J. Czechowicza za tomiki poezji „ Pejzaż rdzawy ” i „ Będziesz jak piołun ” . Wyróżniony odznaką Zasłużony Działacz Kultury oraz dyplomem Ministerstwa Kultury i Sztuki. W 2002 roku opublikował antologię „ Pięć wieków poezji o Lublinie ” . Pseudonimy artystyczne: W. M., Wacław Wołyński, WaM, Wami.

Waldemar Michalski - relacja świadka historii