Zbigniew Miazga

Zbigniew Miazga - fotografia świadka historii
Zbigniew Miazga - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

Józef Zbigniew Miazga urodził się 11 marca 1945 roku we Frampolu. Ukończył I Liceum Ogólnokształcące im. Stanisława Staszica w Lublinie, a następnie pedagogikę na UMCS-ie. Zrealizował również program dwuipółletniego Studium Dziennikarstwa i Edytorstwa na Uniwersytecie Warszawskim. W czasach studenckich współpracował z „Kurierem Lubelskim”, redagując „Na tropie”, „Konfrontacje” i „Kontrapunkt”, prowadził „Kronikę studencką” w „Sztandarze Ludu”, współpracował z ogólnopolskim tygodnikiem studenckim „itd”. Od 1968 roku związany zawodowo ze „Sztandarem Ludu”, następnie po zmianie tytułu z „Dziennikiem Wschodnim”, gdzie obejmował stanowiska od kierownika działu miejskiego, po zastępcę sekretarza redakcji. Od 1969 roku związany ze Stowarzyszeniem Dziennikarzy Polskich, a następnie Stowarzyszeniem Dziennikarzy Rzeczpospolitej Polskiej, w którym pełnił funkcję wiceprzewodniczącego i przewodniczącego oddziału lubelskiego, a od 1983 roku zasiada we władzach naczelnych.

Zbigniew Miazga - relacja świadka historii

Zbigniew Miazga opowiada o nauce w I Liceum Ogólnokształcącym im. Stanisława Staszica, studiach, przynależności do Zrzeszenia Studentów Polskich, redagowaniu „Konfrontacji”, „Kontrapunktu”, „Kroniki studenckiej”, „itd”, a także pracy w „Sztandarze Ludu”. Świadek historii wspomina wydarzenia Marca 1968 roku w Lublinie oraz inwazję wojsko Układu Warszawskiego na Czechosłowację.

Zbigniew Miazga opowiada o pracy w „Sztandarze Ludu”, współpracownikach, cenzurze, działalności MPiK- u i organizowanych tam spotkaniach z cyklu „Lublin, jakiego pragniemy”, stanie wojennym, zmianach tytułu i siedzib gazety oraz o zakończeniu pracy w „Dzienniku Wschodnim”.

Zbigniew Miazga opowiada o związkach Lublina z morzem, budowie i chrzcie statku Lublin II, jego losach, odbytych na nim rejsach i związanych z nimi przygodach, spotkaniach z Polonią. Wspomina również Wojciecha Kluska, Mirosława Dereckiego i Telewizję Lublin.