Mieczysław Mazur

Urodził się w 1940 roku w Biłgoraju. Jego rodzina zajmowała się sitarstwem – sam również przejął ten zawód. Samodzielną pracę rozpoczął w 1961 roku. Zatrudniał kilku pracowników, który zajmowali się produkcją, a sam rozwoził towar po terenie Polski. Po tym jak w latach osiemdziesiątych spadło zapotrzebowanie na jego wyroby, zaczął produkować siatki.

Mieczysław Mazur - relacja świadka historii

W swojej relacji pan Mieczysław Mazur przede wszystkim porusza temat sitarstwa – zawód sitarza przechodził w jego rodzinie z pokolenia na pokolenie. Opowiada o procesie produkcji sit i dawnych tradycjach z tym związanych. Wspomina także o zwyczajach regionu oraz jego wielokulturowości.