Józef Mazur

Józef Mazur - fotografia świadka historii
Józef Mazur - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Józef Mazur urodził się w licznej rodzinie, miał sześcioro rodzeństwa. Razem z rodzicami- Janem i Wiktorią, mieszkali w czasie wojny w Kolonii Płouszowice pod Lublinem. Jego rodzice ukrywali 13 osób w ziemiance w swoim gospodarstwie. Wszyscy ukrywani Żydzi przeżyli wojnę, następnie wyemigrowali z Polski. W 1995 roku Józef Mazur i jego rodzice (pośmiertnie) otrzymali medal "Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata".

Józef Mazur - relacja świadka historii

Rodzice Józefa Mazura, Wiktoria i Jan, ukrywali w czasie wojny 13 Żydów w ziemiance w swoim obejściu w Kolonii Płouszowice. Było to 10 osób z rodziny Goldbergów oraz 3 osoby z rodziny Rubinów. Wszyscy przeżyli wojnę. Po wojnie wyemigrowali do Izraela. Rodzina Mazurów wielokrotnie udzielała też schronienia grupom żydowskiej i polskiej partyzantki. W 1995 roku Józef Mazur (oraz pośmiertnie jego rodzice) otrzymał medal Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata.