Zofia Matysiak

Zofia Matysiak - fotografia świadka historii
Zofia Matysiak - fotografia świadka historii (Autor: Majuk, Dominika)

Pani Zofia Matysiak z domu Rosłowicz urodziła się w 1927 r. w Lublinie. Jej ojciec był pracownikiem firmy elektrycznej Tadeusza Szwertnera, a matka księgową w sądach lubelskich. Rodzina Rosłowiczów mieszkała przy ul. Bernardyńskiej 13, od 1930 r. na ul. Konopnickiej; w 1941 r. została przesiedlona na ul. Lubartowską. Pani Zofia uczęszczała do szkoły powszechnej Marii Papieskiej na ul. Niecałą 8. W czasie wojny działała w tajnym harcerstwie i brała udział w akcji „Burza” jako sanitariuszka w szpitalu polowym. W latach 1944-1948 była drużynową III Lubelskiej Drużyny Harcerskiej im. Królowej Jadwigi. Z tego powodu była więziona i przesłuchiwana na Zamku. Zwolniona w 1952 r. Była uczennicą gimnazjum Wacławy Arciszowej. Wyszła za mąż za Zbigniewa Matysiaka. Mieszkała w Lublinie. Interesowała się historią Lublina, publikowała artykuły na ten temat. Zmarła 24 grudnia 2013 r.

Zofia Matysiak - relacja świadka historii

Wywiad z panią Zofią Matysiak krąży wokół tematu kin lubelskich i filmu w okresie międzywojennym. Szczególnie dużo uwagi poświęcono kinu „Corso”, w pobliżu którego mieszkała pani Zofia. Pani Zofia wspomina wygląd kin, filmy, które widziała, opowiada o zwyczajach panujących w kinach, cenach biletów, reklamowaniu filmów, o filmach niemych i wprowadzeniu filmów dźwiękowych i napisów w filmach zagranicznych. Opisuje rówież zmiany w okresie wojennym: przeznaczenie kina „Corso” tylko dla Niemców, akcję „Tylko świnie siedzą w kinie” oraz łapankę w kinie „Venus”, której prawie padła ofiarą. Poza tym pani Zofia wspomina z okresu wojennego bombardowanie Lublina w 1939 r., wybuch wojny sowiecko-niemieckiej, zniszczenie getta na Podzamczu, zniszczenia w Śródmieściu z 1944 r. Skrótowo opisuje wygląd Podzamcza po wojnie i budowę obecnej dzielnicy.