Janina Matysek

Janina Matysek urodziła się 14.09.1930 w Dratowie, miejscowości leżącej w powiecie puławskim. Dzieciństwo i młodość spędziła w Lublinie mieszkając z rodzicami i czterema siostrami na ulicy Długiej. Ukończyła siedem klas szkoły podstawowej. Pracowała w handlu, między innymi w sklepach spożywczych. Do emerytury pracowała w lubelskiej wytwórni makaronu przy Wrotkowskiej. Obecnie przebywa na emeryturze.

Janina Matysek - relacja świadka historii

Relacja Janiny Matysek dotyczy wydarzeń rozgrywających się w Lublinie od dwudziestostolecia międzywojennego do okresu PRL. Opisuje ulicę Długą charakteryzując jej mieszkańców, a także przytaczając różne wydarzenia ze swojego dzieciństwa. Opisuje edukację szkolną i późniejszą pracę jako ekspedientka w sklepach spożywczych, oraz pracownik fizyczny w Zakładach Obuwniczych im. M. Buczka i wytwórni marakonu przy Wrotkowskiej. W relacji Janiny Matysiak zawarty jest również ciekawy opis polskich świąt i związanych z nimi obyczajów.