Andrzej Mathiasz

Andrzej Mathiasz - fotografia świadka historii
Andrzej Mathiasz - fotografia świadka historii (Autor: -)

Pan Andrzej studiował Prawo na UMCS-ie w latach 1977-1981 w Zakładzie Prawa Finansowego. Pracę magisterską obronił w 1982 r. W latach 1977-1992 był członkiem Teatru Provisorium. Był wiceprzewodniczącym NZS-u. W stanie wojennym był aresztowany i przebywał w areszcie na ul. Południowej w Lublinie. Założył Teatr Projekt. Obecnie jest reżyserem i filmowcem, autorem filmu niezależnego pt."Numer".

Andrzej Mathiasz - relacja świadka historii

Pan Andrzej mówi o wybuchu stanu wojennego, o sytuacji na UMCS-ie. Opowiada o strajku na UMCS-ie, o życiu codziennym w stanie wojennym, o działalności w Provisorium, wpływie cenzury na działalność teatru. Opisuje zabawne sytuacje z tego okresu.

Pan Andrzej opowiada o swojej działalności w teatrze Provisorium: spektaklach, wyjazdach zagranicznych, opowiada anegdoty z nimi związane. Mówi o wpływie cenzury na działalność teatru, o swoich zainteresowaniach rysunkiem.