Janina Marszałek

Janina Marszałek (z domu Urbanek) urodziła się w Radłowie (obecnie powiat tarnowski, województwo małopolskie) w 1936 roku. Ojciec pracował w zakładzie szewskim, matka zajmowała się domem i dziećmi. Janina Marszałek miała troje rodzeństwa. Janina Marszałek naukę w szkole podstawowej rozpoczęła w okresie okupacji. Ukończyła ją po zakończeniu wojny, naukę kontynuowała w szkole średniej w Radłowie. W 1954 roku zdała maturę i rozpoczęła studia na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim na kierunku historia. Po studiach pracowała początkowo jako bibliotekarka w szkole podstawowej nr 11 i 18 w Lublinie, a następnie, od 1973 roku, jako nauczycielka historii w liceum ogólnokształcącym im. Unii Lubelskiej w Lublinie. Po przejściu na emeryturę w 1991 roku pracowała jeszcze dziesięć lat w społecznych i prywatnych liceach. Aktywność zawodową zakończyła w 2001 roku.

Janina Marszałek - relacja świadka historii

Janina Marszałek opowiada w sposób chronologiczny o swoim życiu, od czasów dziecięcych aż do momentu przejścia na emeryturę. Świadek historii wspomina swoją rodzinę i Radłów (położony w obecnym powiecie tarnowskim) - miejscowość, gdzie się urodziła i wychowywała do czasu wyjazdu na studia do Lublina w 1954 roku. Opowiada także o szkole podstawowej, do której uczęszczała w okresie okupacji niemieckiej i po zakończeniu wojny, jak również o szkole średniej w Radłowie. Szczególnie interesujące są wspomnienia Janiny Marszałek dotyczące okresu tuż powojennego, utrwalania władzy ludowej, żołnierzy wyklętych. Ważną częścią relacji Janiny Marszałek są wspomnienia d o tyczące studiów na Katolickim Uniwersytecie L ubelskim, pracy w lubelskim szkolnictwie, a także mieszkania na terenie muzeum na Majdanku, w dawnym niemieckim nazistowskim obozie koncentracyjnym.

Relacja Janiny Marszałek dotyczy Radłowa w okresie okupacji niemieckiej i po zakończeniu wojny a także Lublina w okresie PRL. Świadek historii wspomina m. in. dom rodzinny, szkołę podstawową i średnią w Radłowie oraz maturę, którą zdawała w 1954 roku. Istotną częścią relacji Janiny Marszałek są wspomnienia dotyczące studiów na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, pracy w domu akademickim KUL, życia studenckiego. Ciekawym wątkiem w relacji Janiny Marszałek są wspomnienia dotyczące zamieszkania na terenie muzeum na Majdanku, w dawnym niemieckim nazistowskim obozie koncentracyjnym. Bardzo w ażnym tematem w relacji świadka historii jest praca w lubelskich szkołach, podstawowych oraz w liceum ogólnokształcącym im. Unii Lubelskiej, a także w szkolnictwie społecznym i prywatnym funkcjonującym po przemianach społecznych w 1989 roku.