Jadwiga Maliszewska

Jadwiga Maliszewska - fotografia świadka historii
Jadwiga Maliszewska - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Rodzina Jadwigi Maliszewskiej składała się z rodziców, Marianny i Leona Drozdowskich i 5 dzieci. Rodzina wywodziła się z okolic Piask. Przed wojną często się przenosili z powodu pracy ojca, organisty. Z Grudka na Podlasiu przenieśli się do Pawłowa, k. Chełma. W 1935r. przyjechali do Lublina. Zamieszkali na Kośminku, przy ul. Rozstajnej, róg Bukowej. Jadwiga Maliszewska chodziła do szkoły na Bronowicach. Ukończyła ją w 1938 r. w Zemborzycach, gdzie przeniosła się rodzina. W czasie okupacji uczęszczała do szkoły Vetterów. Mieszkała wtedy m.in. przy ul. Lubartowskiej. Po wojnie wyjechała do Wrocławia. Do Lublina wróciła w 1951r., pracowała w Lidze Kobiet Polskich przy ul. Krakowskie Przedmieście, jako księgowa.

Jadwiga Maliszewska - relacja świadka historii

Jadwiga Maliszewska opowiedziała historię żydowskiej dziewczynki – Poli Fajrajzen (Teresy Szyper) – przechowywanej i uratowanej przez swoich rodziców: Mariannę i Leona Drozdowskich. Pola, urodzona w 1932r., oddana została rodzinie Drozdowskich w 1941r. Miała zostać u nich kilka dni, mieszkała kilka lat, uznana za członka rodziny. Z jej prawdziwej rodziny nikt się nie uratował. Po wojnie została zabrana. Wyemigrowała z Polski. Nie żyje od wielu lat. Jadwiga Maliszewska wspomina również codzienność w przedwojennym i okupacyjnym Lublinie. Opowiada również o społeczności żydowskiej w Pawłowie, k. Chełma.