Marian Malarz

Marian Malarz - fotografia świadka historii
Marian Malarz - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Marian Malarz urodził się w 1922 roku we wsi Skoki (powiat radzyński). Rodzina Mariana Malarza była liczna, składała się z rodziców, Feliksy i Aleksandra i siedmiorga dzieci. Utrzymywali się z niewielkiego gospodarstwa rolnego. Sytuacja uległa pogorszeniu, kiedy w wieku 42 lat zmarł ojciec Mariana Malarza, najmłodsze dziecko miało wtedy trzy lata. Do szkoły podstawowej uczęszczał w rodzinnej wsi Skoki (cztery klasy) i w Czemiernikach (dwie klasy). Pomimo trudnych warunków matka zdecydowała się oddać syna do prywatnego gimnazjum w Radzyniu Podlaskim. Uczył się tam w roku szkolnym 1938/1939. Okres okupacji spędził na wsi, ukrywając się często przed Niemcami, w obawie przez wywiezieniem na roboty przymusowe. Po wojnie ukończył szkołę średnią dla dorosłych przy ulicy Narutowicza w Lublinie (w trybie przyśpieszonym, dwie klasy w jednym roku), zdał maturę w 1947 roku, a następnie wstąpił do Seminarium Duchownego w Lublinie. W 1951 roku otrzymał święcenia kapłańskie z rąk biskupa Piotra Kałwy. Pierwszą jego parafią była Wielącza w powiecie zamojskim, gdzie pracował jako wikariusz. W 1957 roku został przeniesiony do Puław, gdzie pracował prawie czterdzieści lat w parafii pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. Pasją Mariana Malarza było malarstwo. W 2017 roku został honorowym obywatelem Puław. Ksiądz Marian Malarz zmarł w 2020 roku.

Marian Malarz - relacja świadka historii

Relacja Mariana Malarza dotyczy przede wszystkim jego pracy jako księdza w parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Puławach. Pracował tam prawie czterdzieści lat, od 1957 roku. Opowiada m.in. o swoich obowiązkach jako wikariusza, staraniach o budowę nowego kościoła w Puławach, uroczystościach związanych z peregrynacją obrazu Matki Bożej Częstochowskiej w Puławach, czy o tajnym ślubie, jakiego udzielał oficerowi Ludowego Wojska Polskiego. Ważną częścią relacji Mariana Malarza są wspomnienia dotyczące okresu dwudziestolecia międzywojennego i II wojny światowej. Świadek historii opowiada o swojej rodzinie, domu rodzinnym, rodzinnej wsi Skoki (powiat radzyński), życiu na wsi, nauce w szkole podstawowej (w Skokach i w Czemiernikach), i w gimnazjum (w Radzyniu Podlaskim). Marian Malarz wspomina także Żydów mieszkających w Czemiernikach i Radzyniu Podlaskim.