Jan Maciejewski

Syn Adolfa Maciejewskiego. Rodzina pochodzi z Kraśnika i okolic.

Jan Maciejewski - relacja świadka historii

Jan Maciejewski opowiada, jak jego dziadek i stryj pomagali dwóm chłopcom o nazwisku Seidman, których ukrywali przez około 2 lata. Po wojnie jeden z nich przez jakiś czas mieszkał w miejscowości Polichna, potem wyjechał do Austrii. Nie kontaktował się z Maciejewskimi. Drugi został zamordowany w drodze do Janowa Lubelskiego. Dziadek Jana Maciejewskiego, Wincenty Maciejewski, pomógł także w znalezieniu kryjówki w Zarajcu grupie 12 Żydów z Polichny oraz Żydowi- Olejarzowi, który uciekł z getta w Kraśniku.Po wojnie ojciec Jana Maciejewskiego dostał mieszkanie w Kraśniku, gdzie do 1949 roku mieszkał razem z 12 Żydami uratowanymi w Zarajcu i Popielarni. Potem wyemigrowali do Izraela, USA i Argentyny. Część z nich utrzymuje kontakt z Janem Maciejewskim. Rodzina Maciejewskich nie została odznaczona medalem "Sprawiedliwi wśród narodów Świata".