Stanisław Małecki

Urodził się w 1928 roku na ul. Biłgorajskiej w Lublinie. Przed wojną mieszkał na ulicy H. Łopacińskiego 3, następnie na ulicy Lubartowskiej. Uczęszczał do Szkoły Budownictwa w Lublinie. Dnia 1 czerwca 1944 roku został zaprzysiężony jako szeregowy kolporter-łącznik w zastępach Armii Krajowej. Projektant, sportowiec – reprezentował miasto i województwo w lekkoatletyce i koszykówce. Żołnierz AK, ps. ”Kostka” członek Światowego Związku Żołnierzy AK. Wieloletni prezes lubelskiego Środowiska Żołnierzy 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty AK. Zmarł 25 października 2016 roku.