Czesław Luty

Czesław Luty - fotografia świadka historii
Czesław Luty - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

Pan Czesław urodził się w 1922 roku w Lublinie. Chodził do przedszkola na ul. Sierocej, które prowadziły siostry zakonne. Uczęszczał do 7 – klasowej szkoły podstawowej nr 3 na Czwartku. Odbył praktykę zawodową w fabryce samolotów jako ślusarz narzędziowiec, uczęszczał do 3 - letniej dokształcającej wieczorowej szkoły zawodowej, którą ukończył w ciągu dwóch lat.

Czesław Luty - relacja świadka historii

Pan Czesław opowiada o bombardowaniu ZWS-u, o szkole, o dzielnicy żydowskiej na Starym Mieście, o dzieciństwie (Fabryka Włodzimierza Hessa), o bezrobociu, o przedszkolu (gry i zabawy), o stosunkach polsko-żydowskich, o sklepach, profesjach, smakach, harcerstwie, targu, cerkwi, weselu żydowskim.