Janina Longa

Janina Longa z domu Brus urodziła się 2 kwietnia 1931r. we wsi Wesołówka w pow. łęczyńskim, woj. lubelskim. Przed wybuchem wojny rodzina Brusów przeniosła się do Lublina. Jej rodzicami byli Jan i Aurelia z domu Pachulec, oboje zginęli w czasie wojny. Po ich śmierci pani Janina mieszkała u wuja w Łęcznej, następnie wróciła do Lublina i na krótko zamieszkała u ciotki, która umieściła ją u Sióstr Miłosierdzia św. Wincentego a Paulo. Tam ukończyła szkołę podstawową. W 1948 roku dostała się do liceum pedagogicznego w Lublinie, ukończyła je w 1952 roku. W tym czasie mieszkała w Domu Młodzieżowym im. Marii Konopnickiej na ulicy Zamojskiej 21. W czasach szkolnych należała do harcerstwa. Pierwszą pracę otrzymała w szkole w Oleśnie, prowadziła tam lekcje wiedzy o Polsce oraz zajęcia w klasach nauczania początkowego. W 1955 r. zaczęła nauczać w Pogotowiu Opiekuńczym w Lublinie. Następnie w 1956 roku przeniosła się do szkoły nr 4 w Lublinie. Za mąż wyszła w 1959 roku za Ryszarda Longę, z którym ma dwoje dzieci, córkę Małgorzatę i syna Arkadiusza. Po pewnym czasie podjęła pracę w szkole nr 11 mieszczącej się na ulicy Farbiarskiej w Lublinie. Dzięki jej staraniom w 1970 r. rodzina otrzymała mieszkanie na ulicy Kazimierza Wielkiego w Lublinie. Ponownie zmieniła pracę zostając nauczycielką w szkole podstawowej nr 7, gdzie była zatrudniona przez 12 lat, aż do emerytury. Obecnie nadal mieszka w Lublinie.