Zofia Leziak

Zofia Leziak urodziła się 22 października 1917 roku w Homlu. Ojciec był podoficerem, a matka prowadziła dom, miała troje rodzeństwa. Około roku 1928 razem z rodzicami i rodzeństwem przeniosła się do Puław. Szkołę podstawową oraz gimnazjum ukończyła w Puławach. W czasie II wojny światowej pracowała w Państwowym Instytucie Naukowym Gospodarstwa Wiejskiego jako robotnik.

Zofia Leziak - relacja świadka historii

W relacji Zofia Leziak opowiada o dzieciństwie i latach szkolnych w przedwojennych Puławach. Wspomina dom rodzinny, tradycje rodzinne, rodziców oraz wygląd i ulice w mieście przed II wojną światową. Zofia Leziak opowiada o społeczności żydowskiej zamieszkującej Puławy. Świadek historii opisuje wybuch II wojny światowej oraz sytuację Żydów puławskich w czasie okupacji niemieckiej.