Kazimiera Lewandowska

Urodziła się w 1948 roku w Woli Trzydnieckiej, gdzie się również wychowała. Chodziła do szkoły w Zaklikowie, a później do studium ekonomicznego w Nałęczowie. Przez dwanaście lat pracowała w gminnej spółdzielni Samopomoc Chłopska w Trzydniku. Po ślubie przeniosła się do Rzeczycy Kolonii. Po urodzeniu dzieci zajęła się gospodarstwem.

Kazimiera Lewandowska - relacja świadka historii

Relacja pani Haliny Drzewiej-Sosnówki i pani Kazimiery Lewandowskiej dotyczy tematów związanych z różnymi świętami, które obchodzono na przestrzeni roku oraz szczególnie istotnymi wydarzeniami w życiu człowieka. Panie opowiadają o przesądach, zwyczajach i wierzeniach, które towarzyszyły takim okolicznościom jak ciąża, narodziny, ślub, wesele i pogrzeb. Wspominają potrawy wigilijne, święcenie owsa, ozdoby choinkowe, zabawę na powitanie nowego roku czy też przygotowania do obchodów Wielkiego Tygodnia. Przytaczają historie o czarownicach, diable i zmorach. Pojawia się również temat dotyczący świąt takich jak: Zielone Świątki, Boże Ciało, Przemienienie Pańskie, Matki Boskiej Zielnej i Siewnej oraz Zaduszki i Wszystkich Świętych. Dodatkowo mówią o dawnych smakołykach, kusakach (na koniec karnawału), stosunku ludzi do zjawiska wiatru i znachorkach.