Stefan Leonhardt

Stefan Leonhardt - fotografia świadka historii
Stefan Leonhardt - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Stefan Leonhardt urodził się 5 października 1931 roku w Pawłowie w województwie lubelskim. Był najmłodszym z dziewięciorga dzieci Barbary z Legaszewskich i Stanisława Leonhardtów. Naukę rozpoczął w Powszechnej Szkole Publicznej w Pawłowie, z powodu wybuchu wojny musiał przerwać naukę. Szkołę powszechną ukończył w 1945 roku w Żółkiewce, gdzie przebywał jego ojciec. Następnie wrócił do Pawłowa i kontynuował naukę w szkole średniego stopnia o profilu przemysłu cementowego. W latach 1950-53 uczęszczał do Liceum Przemysłu Cementowego w Sosnowcu. Po ukończeniu szkoły Ministerstwo Budownictwa skierowało go do odbycia nakazu pracy w cementowni Firlej w Rejowcu. W 1959 roku wraz z żoną zamieszkał w Lublinie i tu pracował. Jednocześnie ukończył Wydział Prawa i Administracji na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej. Pracował w wielu zakładach: w Wojewódzkim Zjednoczeniu Przemysłu Terenowego Materiałów Budowlanych w Lublinie, Wojewódzkim Zjednoczeniu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej, Państwowej Inspekcji Pracy. W latach 60. wyjechał na dwa lata do Związku Radzieckiego, gdzie został zatrudniony jako szef ochrony pracy w Chmielnickiej Elektrowni Atomowej w Nityszynie. Po powrocie pełnił funkcję dyrektora technicznego Lubelskich Zakładów Eternitu. Kiedy LZE zostały zlikwidowane przeszedł na rentę, następnie na emeryturę. Obecnie zajmuje się działalnością społecznikowską, był współzałożycielem i pierwszym prezesem Stowarzyszenia Przyjaciół Pawłowa, napisał również książkę na temat rodzinnej miejscowości i swojej rodziny. Mieszka w Lublinie.

Stefan Leonhardt - relacja świadka historii

Stefan Leonhardt urodził się w 1931 roku w Pawłowie. Choć obecnie mieszka w Lublinie, to cały czas pozostaje pod urokiem swojej rodzinnej miejscowości. Jest on autorem książki poświęconej dziejom swojej rodziny osadzonej na terenie tego miasteczka, w związku z tym zgromadził ogromną wiedzę na jego temat, wiele wartościowych informacji przekazuje także w tej relacji. W okresie przedwojennym burmistrzem Pawłowa był człowiek pochodzenia austriackiego. Dopuścił do tego, że na terenie miasta żołnierze niemieccy przygotowywali się do wojny z Polską. Jednak co zaskakujące, ci żołnierze zżyli się z miejscową ludnością, obie nacje chętnie współpracowały ze sobą. Autor dużo miejsca poświęca ciekawej opowieści o swojej rodzinie, o domu rodzinnym. Sielankowe dzieciństwo najmłodszego członka rodziny zostało brutalnie przerwane wybuchem wojny. Początek lat 40. to również czas dramatycznych wydarzeń w rodzinie autora relacji. Wyjątkowo wstrząsające są opisy poczynań okupantów wobec społeczności żydowskiej – egzekucji dokonywano na oczach dzieci. W relacji poruszone są też problemy funkcjonowania w okresie PRL-u, m.in. takie jak praca oraz mieszkanie – Stefan Leonhardt wielokrotnie zmieniał miejsce pracy, mimo zajmowanych stanowisk kierowniczych przez lata pracował w warunkach szkodliwych. Wraz z żoną przeszedł także długą drogę, zanim zbudował własny dom w Lublinie.