Mieczysław Kurzątkowski

Mieczysław Kurzątkowski - fotografia świadka historii
Mieczysław Kurzątkowski - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Mieczysław Kurzątkowski uczęszczał do szkoły powszechnej w czasie okupacji, najpierw do szkoły nr 9, potem do szkoły nr 7. W 1950 r. zdał maturę, studiował historię sztuki na KUL-u, którą ukończył w 1955 r. Od tego roku zaczął pracować jako młodszy konserwator zabytków przy Henryku Gawareckim. W latach 1965-1976 był Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków. Następnie pracował w Muzeum Wsi Lubelskiej, w latach 1986-98 na stanowisku dyrektora. Mieczysław Kurzątkowski zmarł w 2000 r.

Mieczysław Kurzątkowski - relacja świadka historii

Mieczysław Kurzątkowski opowiada o dzieciństwie w Lublinie, o ulicy Narutowicza, placu Wolności, o historii swojej rodziny, o domu na ul. Letniej; mówi o targu na ulicy Świętoduskiej, gdzie chodził ze służącą, o wojnie, o Majdanku, o życiu w Lublinie podczas okupacji.