Helena Kurek

Helena Kurek-Hordejuk urodziła się w 1932 roku w Babinie. Wychowywana była przez swoją babcię i matkę. Miała również siostrę. Ukończyła szkołę krawiecką, a następnie wraz z mężem (wojskowym) wyjechała do Giżycka, gdzie spędziła 6 lat. Później z całą rodziną przeniosła się do Lublina. Po śmierci małżonka ponownie wyszła za mąż. Głównie pracowała w swoim zawodzie jako krawcowa. Zatrudniona była także przez 3 lata w Wojewódzkiej Spółdzielni Inwalidów i na centralach telefonicznych. Dużo podróżowała po krajach wschodnioeuropejskich. Przez 7 lat prowadziła Towarzystwo Przyjaciół Dzieci. Nieobcy jest jej tematu folkloru Lubelszczyzny, dawnych przesądów i wierzeń.

Helena Kurek - relacja świadka historii