Zdzisław Kudelski

Zdzisław Kudelski urodził się w 1957 r. w Jeleniej Górze, gdzie uczęszczał do Liceum Zawodowego nr 4, i gdzie zdał maturę w 1976 r. Po odbyciu zasadniczej służby wojskowej - najpierw w Jeleniej Górze, a później w Lesznie, od 1979 roku studiował polonistykę na KUL-u. W 1985 r. obronił pracę magisterską pod kierunkiem profesora Stefana Sawickiego. Jako asystent w Katedrze Literatury Współczesnej został zatrudniony w 1993 r. W 1998 r. Zdzisław Kudelski obronił pracę doktorską. Był jednym ze współzałożycieli i członkiem Towarzystwa Opieki nad Archiwum Instytutu Literackiego w Paryżu (1995-2010). Od 1991 roku stale współpracuje z lubelskim kwartalnikiem literackim "Kresy".