Zofia Kuś

Zofia Kuś - fotografia świadka historii
Zofia Kuś - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Zofia Kuś urodziła się 9 kwietnia 1919 roku w Puławach. Szkołę powszechną ukończyła w Puławach. W czasie wojny pracowała w instytucie w Puławach. Po wojnie rozpoczęła pracę w wylęgarni drobiu w Puławach. Następnie wyszła za mąż i skupiła się na wychowaniu dzieci. W kolejnych latach podjęła pracę w Instytucie Weterynarii. Następnie wyprowadziła się z Puław i przez sześć lat mieszkała z rodziną w Kazimierzu Dolnym. Po śmierci męża wróciła do Puław i rozpoczęła pracę w fabryce wyrobów pościelowych, gdzie pracowała do emerytury.

Zofia Kuś - relacja świadka historii

W relacji Zofia Kuś opowiada o Puławach przed II wojną światową, wspomina swoich rodziców i dzieciństwo, potrawy z domu rodzinnego i okolicę ulicy Kazimierskiej. Z relacji dowiemy się o społeczności żydowskiej jaka zamieszkiwała Puławy przed wojną. Świadek historii opisuje Puławy i Włostowice przed wojną. Pokrótce również opowiada o latach okupacji niemieckiej.