Adolf Krzyszczuk

Pan Adolf urodził się w 1918 roku w Grabowcu, w rodzinie chłopskiej. Ukończył szkołę siedmioklasową. Był członkiem Organizacji Strzeleckiej. W czasie okupacji był w partyzantce, od 1942 roku - w AK, potem w WiN. Po wojnie razem z żoną prowadził w Grabowcu sklep z odzieżą.

Adolf Krzyszczuk - relacja świadka historii

Pan Adolf opowiada o szkole w Grabowcu (nauczyciele, harcerstwo), o Żydach i Ukraińcach, o wzajemnych relacjach, o organizacjach innych wyznań, opisuje rynek w Grabowcu; mówi o targach, o świętach żydowskich, o przysmakach żydowskich i ukraińskich, o przyjęciu żydowskim.