Stefan Krusiński

Stefan Krusiński - fotografia świadka historii
Stefan Krusiński - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Stefan Krusiński uczęszczał do 4-klasowej Szkoły Powszechnej w Uniszowicach. Kolejne dwie klasy szkoły powszechnej ukończył w Konopnicy i Motyczu (razem 6 klas). W 1945r. przeprowadził się do Lublina, i w lipcu zaczął pobierać naukę u majstra wędliniarskiego, mieszkając w jego domu na ul. Leśnej 13 w Lublinie. We wrześniu 1945r. zapisał się do 3-letniej szkoły zawodowej o profilu wędliniarskim, jednocześnie kontynuował praktykę u majstra. Po skończeniu szkoły w 1948r. zdał egzamin na czeladnika. W 1949r. rozpoczął pracę w Zakładach Mięsnych, gdzie po przepracowaniu kilku miesięcy, jesienią dostał wezwanie do wojska. Do 1952r. odbył 3-letnią służbę wojskową (wydłużoną o rok ze względu na wojnę w Korei). Następnie wrócił do pracy w Zakładach Mięsnych, gdzie pracował do emerytury. W 1954r. ożenił się. W 1955r. przyszła na świat pierwsza córka, a w 1958r. druga. W 1968r. urodził mu się syn. W 1982r. po przepracowaniu 37 lat (łącznie z wojskiem) przeszedł na wcześniejszą emeryturę.

Stefan Krusiński - relacja świadka historii

Stefan Krusiński opowiada o pierwszych bombardowaniach podczas II wojny światowej, ukrywaniu w rodzinnym gospodarstwie 5 osób pochodzenia żydowskiego i późniejszych przenosinach ukrywających się do domu babci, które było bezpieczniejszym schronieniem. Wspomina realia ich codziennego życia w ukryciu. Przedstawia także polsko-żydowskie stosunki w Lublinie przed wybuchem II wojny światowej.

Stefan Krusiński opowiada o życiu w przedwojennych Uniszowicach – rodzinie, edukacji, dzieciństwie, Żydach. W relacji mowa też o zdobywaniu fachu wędliniarskiego, kolejnych miejscach zamieszkania w powojennym Lublinie, okolicach Zamku Lubelskiego, terenie po getcie na Majdanie Tatarskim, ekshumacji dzieci z żydowskiej ochronki.

Stefan Krusiński opowiada o pomocy jakiej udzielała Jego rodzina Żydom w okresie okupacji hitlerowskiej.